Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Få koll på din ämnesomsättning

Sköldkörtelhormon - påverkar viktiga delar i din förbränning

Tyroideahormon (TH), eller sköldkörtelhormon, är kanske det hormon som är mest känt för sin effekt på ämnesomsättningen. Inte minst på din fettförbränning.  

Ett unikt hormon

skoldkortelEgentligen är det två hormon, T3 och 14, som sköldkörteln frisätter.
Effekterna av TH är många och inkluderar värmeproduktion och modifiering av omsättningen av kolhydrater; fett och protein. Ofta samverkar TH med andra hormoner i kroppen, däribland insulin och tillväxthormon.

Som hormongrupp betraktat är TH unikt. Det krävs nämligen en speciell komponent i maten, jod, för att produktionen ska kunna ske normalt. Om jod saknas, utvecklar individen så småningom struma.

Två abnorma tillstånd

Det finns två abnorma tillstånd som kan härledas till sköldkörteln och dess hormoner.

Hypotyroidism orsakas av att sköldkörteln arbetar långsammare än normalt. Detta resulterar i en långsammare ämnesomsättning i form av bland annat försämrat hjärtmuskelarbete och minskad värmeproduktion.

Karaktäristiskt för hypotyroidism är också en tendens att ackumulera vatten under huden, något som blir speciellt uppenbart i ansiktsregionerna.

Dess motsatts, hypertyroidism, kännetecknas bland annat av en ogynnsamt snabb ämnesomsättning till följd av att sköldkörteln frisätter för mycket hormon. Detta resulterar i ett snabbare hjärtmuskelarbete och en ökad värmeproduktion.

Viktminskning är en annan påtaglig effekt av detta tillstånd, liksom ogynnsamma effekter på immunsystemet.

Dela med dina vänner