Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Urspårad evolution

"Om kroppen är så d-vla smart - varför går vi DÅ upp i vikt?"

Vad är egentligen grejen med att öka i vikt? Eller som en av våra läsare uttryckte saken: "Om kroppen nu är så d-vla smart, varför blir vi då feta?". I den här artikeln tittar Martin lite närmare på varför vi fortfarande moffar i oss så förbannat mycket föda - och hittar intressanta svar i den mänskliga evolutionen. 

Hur blev det så här tokigt?

varfor-gauppFör ett par dagar sen fick vi en fråga från en av våra läsare som ungeför löd: ”Om kroppen nu är så smart som ni skriver…varför går vi upp i vikt?”.

Underförstått i denna fråga ligger teorierna om vår mänskliga utveckling och förmåga att överleva. Det är idag ett faktum är mer människor dör på grund av att vi äter för mycket än för lite.

Frosseri har blivit mer dödligt än svält. Givetvis gäller detta i det rika, västerländska samhället.

En tragisk konklusion lyder ungefär såhär: ”Idag dör hälften av människorna på jorden på grund av att vi äter för mycket, och hälften av att vi äter för lite.”

Men hur blev det såhär?

Arv och miljö – vi dör av fetma

För att förstå varför många människor äter ihjäl sig och dör av fetma, eller som ett resultat av dålig kost, behöver vi förstå vårt arv. Våra förfäder har nämligen alltid levt under förhållande där tillgången på föda varit knapp – och alltid osäker.

Ibland fanns det mat. Ibland inte. När det fanns mat gällde det därför att äta så mycket som möjligt, för att under tider av matbrist kunna leva på fettreserverna. Att äta ”så mycket som möjligt” har alltså under större delen av människans livstid varit en nödvändig överlevnadsmekanism.

Så är det inte längre. I vårt moderna samhälle har vi istället en obegränsad tillgång till föda. Vi kan äta när som helst. Hur mycket som helst. Dygnet runt.

Våra instinkter att moffa finns kvar

Och eftersom det fortfarande är vår naturliga instikt att göra så, blir den gränslösa tillgången på föda oss övermäktig. Våra instinkter har inte hunnits anpassas efter vår omvärld och idag är fetma och dålig kosthållning det enskilt farligaste hotet mot mänsklig hälsa.

För att må bra och behålla vår hälsa behöver vi numera hela tiden slåss mot våra naturliga instinkter. Vilket för många är en svår kamp att uthärda.

En nyckel till att vinna detta krig är kunskap. För att äta hälsosamt och behålla en hälsosam vikt, behöver du skaffa dig kunskap om vilken mat som är nyttig, mättande och bra för din kropp – och vilken mat som du ska undvika.

Idag finns det massor av råd och rön, inte minst för dig som vill gå ner i vikt och ta hand om din kost på ett bättre sätt.

Dela med dina vänner