Din kropp är fantastisk 

När är det för sent att börja motionera? 

Ett vanligt hinder för att börja motionera är att "det är för sent". Men sanningen är att det faktiskt aldrig är för sent. På detta område är den vetenskapliga forskningen nämligen - för en gångs skull - helt eniga: oavsett om du är trettio, femtio eller åttio år gammal så finns det massor att vinna om du börjar röra på sig lite mer.

Studie: Vad händer när en grupp med en medelålder på 71,5 år börjar styrketräna?

aldre-motionJag ska ta ett konkret exempel. I en nyligen utförd studie där man undersökte hur äldre människor med depression reagera på att börja styrketräna (medelåldern i den här studien var 71,5 år!!) så visade resultatet, efter 10 veckors träning följande.
Depressionen hade minskat signifikant, samtidigt som gruppen angav att både livskvaliteten och muskelstyrkan hade ökat.

Myten om grundkonditionen

Det finns också en utbredd myt om den så kallade grundkonditionen. Denna myt gör gällande att det finns en ”magisk” kondition som man skaffar sig i unga år och som sedan hänger med som ett slags fundament genom hela livet.

Och för att det inte ska råda någon tvekan om vad som är sant och falskt i detta avseende, ska jag tala klarspråk. En sådan grundkondition existerar inte. Det är bullshit. Dessutom är det en myt som underblåser ett slags fatalistiskt liv, där individer som aldrig har tränat i sin ungdom, eller som har mycket liten motionsvana, är dömda att för alltid vara otränade, eftersom de saknar den basala grundkonditionen.

Alltså: att inte försöka komma i form eftersom du inte skaffat dig kondition tidigare, håller inte som argument.

Det är aldrig för sent

Precis som det aldrig är för sent att gå ner i vikt är det aldrig för sent att skaffa sig en grundkondition. Definition på en sådan kondition är att nå ett slags tröskel i din träning där det plötsligt känns betydligt enklare att springa de där 4-5 km som du flåsade dig igenom de första 10-15 gångerna.

Det finns inget magiskt med det, utan handlar om att din kropp successivt anpassar sig efter din nya livsstil.

Din kropp är fantastiskt

Och just anpassning är själva ledordet här. Din kropp är en fantastisk skapelse. Redan efter bara ett par träningspass kommer den att svara och anpassa syresättning, kondition och vikt efter din mer aktiva livsstil.

Det är aldrig för sent att börja träna, att förändra din livsstil. Och det finns inga ursäkter att inte börja idag.

Dela med dina vänner