Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Minsta motståndets lag

Myten om grundkonditionen - god kondition är alltid en färskvara

Nej, vad du än har hört så är god kondition inte något som du "en gång för alla" skaffar dig i unga år.  Bra kondis är tvärtom en färskvara som måste underhållas. Å andra sidan är det aldrig för sent att skaffa sig en bättre kondis. 

Gå inte på myten

grundkonditionKanske har du hört uttrycket ”hon har en bra grundkondis, det är därför som hon har så lätt att komma i form…”.

Ungefär som att grundkondition är något vi skaffar oss tidigt i livet och som sedan följer oss, oavsett hur vi sedan lever, äter eller motionerar, tills vi dör.

Låt mig göra en sak klar. Detta är rent nonsens. Ingen människa kan en gång för alla skaffa sig en kondis som sedan följer med resten av livet som ett slags underliggande egenskap.

Kondition är tvärtom en färskvara. Den måste underhållas och skötas på regelbunden basis för att vara din vän. Slutar du träna och börjar anamma en dålig livsstil, så kommer den successivt att försvinna. Till slut är din kondis helt borta.

Din kropp gillar minsta motståndets princip

Det är ingen hemlighet att kroppen själv inte har någon direkt pockande vilja på att vara vältränad. Din kropp fungerar enligt minsta motståndens princip och söker många gånger instiktivt vila, värme och bekvämlighet. Om du inte underhållet din kropp och rör på dig regelbundet, kommer din kropp att anpassas därefter.

Den kommer inte vara beredd om du plötsligt måste cykla till jobbet istället för att köra bil. Idag finns det dessutom få incitament i vardagen för rörelse. De flesta av oss har stillasittande kontorsjobb och vi tar oss till jobbet med bil, tåg, buss eller spårvagn – väl framme tar vi rulltrapporna eller hissen.

När vi kommer hem är det soffan och fjärrkontrollen, eller Ipaden och Xboxen som gäller.

Idag måste vi aktivt välja att röra på oss!

Idag måste vi alltså aktivt söka upp situationer där vi kan röra på oss; att sätta kroppen i rörelse är numera ett medvetet val vi måste göra. Och eftersom god form är en färskvara måste vi hitta former för rörelse som vi på ett enkelt sätt kan integrera i vår vardag.

Kan man då inte ha någon som helst nytta av att man faktiskt varit vältränad tidigare? Jovisst kan man det. För det första tar det ett bra tag innan kroppen förfaller, för det andra är det en stor fördel att man faktiskt vet om att det går att bli vältränad.

En människa som aldrig har varit i form, har ju svårare med motivation och tron på sig själv, än en människa som vet om att det är möjligt. För det tredje har en person som tränat tidigare också en träningsteknik och flera verktyg att falla tillbaks på (exempelvis kunskap om kosten, om olika träningsformer och så vidare).

Dela med dina vänner