Av: Sanna Westin
PT - Skribent - 26 år

En viktig källa till näring

Mäns och kvinnors behov av fett - skillnader och likheter

Vi har alla olika behov av energi. Både i egenskap av individer - och som man eller kvinna. En viktig källa till energi är fett. I det här inlägget tittar Sanna närmare på viktiga skillnader mellan män och kvinnors behov av fett. 

Den fysiska skillnaden

Hur intresserade du än må vara av att luckra upp de sociala genusskillnaderna mellan män och kvinnor, så kommer vi inte ifrån att de både könen har olika strukturer rent fysiskt. Och nu pratar vi inte om sexualitet, utan om något så osexigt som…. fett!

Som du säkert redan vet om är det kvinnan som ska bära och föda barn. Denna uppgift har inte mannen blivit betrodd med. En otroligt viktig del under graviditeten är att fostret får rätt näring.

Fostrets viktigaste energikälla

behov-av-fettEn stor del av den energi som barnet i magen producerar kommer från fett.

Fett är alltså en viktig födokälla för det växande barnet, framför allt har det visat sig av stor vikt att den gravida kvinnan äter balanserade fleromättade fettsyror (balans mellan omega-3 och omega-6).

Förutom att fungera som energi och föda till barnet, har fett också en skyddande uppgift – framförallt att embryot i moderlivet skyddas mot stötar.

Feta fakta

Mot bakgrund av detta är det inte så konstigt att naturen utrustat kvinnan med mer fettvävnader än mannen. Här följer lite fler siffror och fakta om fett för män och kvinnor:

  • När pojkar når puberteten består deras kroppsvikt i genomsnitt av cirka 8-10 fett.
  • När flickor når puberteten och får sin första menstruation består deras kroppsvikt i genomsnitt av cirka 18-22% fett.
  • För att överleva behöver män cirka tre procents kroppsfett, men för kvinnor ligger den hälsosamma andelen på runt 12%.
  • Flickor och kvinnor har lättare för män att lägga på sig överflödsfett.

Det onaturliga idealet

Helt motsatt vad naturen säger visar undersökningar att kvinnor rent psykiskt besväras mycket mer av övervikt och kroppsfett än män.

En ny undersökning visade av ungefär 75% av alla tillfrågade kvinnor över 40 år sa att det inte är nöjda med sin vikt och sitt kroppsfett, motsvarande 45 procent hos männen.

Nu är det givetvis inte naturens avsikt att kvinnor ska vara ”feta”, som i ohälsosamt feta, men det kan vara bra att förstå att idealet med smala kvinnor har föga med hälsa och ”må-bra” att göra.

Du kan läsa på följande sidor om att bränna fett, kosttillskott fettförbränning och hälsokost på nätet.

Dela med dina vänner