Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Få koll på kalorierna 

Så får du koll på din grundämnesomsättning och kaloriförbrukning

Det mest grundläggande för alla som vill tappa i vikt är att förbränna mer kalorier varje dag - eller äta mindre. Men hur vet man hur många kalorier man gör av med på en dag i "vila", dvs utan att man anstränger sig?  Martin serverar ett par enkla tips på hur du kan räkna och uppskatta din grundämnesomsättning.

viktvag

Förbränning under vila

Om du ligger ner och vilar eller ser på TV – det vill säga ”gör ingenting” så förbränner du cirka 1 kcal per kroppsvikt i timmen. Väger du 55 kilo så bränner du alltså ungefär 55 kalorier i timmen under vila.

Kvinnor bränner generellt sett lite mindre, men det exakta värdet är förstås individuellt. Se därför det här mer som ett riktvärde, än ett exakt. Om du undrar hur man kan förbränna något under totalt stillasittande, så är det kroppens egna funktioner som kräver en viss mängd energi.

Det krävs exempelvis energi för att ditt hjärta ska slå, för att din hjärna ska tänka, för att din mage ska fungera och så vidare. Alla dessa funktioner utgör din grundämnesomsättning, alltså din ämnesomsättning utan att du själv påverkar den genom rörelse.

Grundämnesomsättningen står för stor del av din energiförbrukning

I genomsnitt står grundämnesomsättningen för någonstans mellan 60-80 procent av den dagliga energiförbrukningen. Vill du gå ner i vikt är det med andra ord viktigt att skaffa sig en god grundämnesomsättningen. Vilket man gör genom att motionera regelbundet. Man kan också säga som såhär: ju bättre kondition du har, desto högre blir din ämnesomsättning i vila.

Dessutom påverkar din relativa andel muskler kontra fett din ämnesomsätting. Har du stor andel muskler kommer du att bränna fett oavsett om du vilar, arbetar eller tränar.

Vill du gå ner i vikt finns det alltså två viktiga vägar. Dels ska du förstås se till att ge kroppen rätt bränsle. Med andra ord rätt kost. Dels ska du se till att skaffa dig en god kondition. På så vis gör du din kropp till en veritabel fettförbränningsmaskin med hög ämnesomsättning både i vila och i rörelse.

TIPS: ANVÄND VÅR KALORIKALKYLATOR!: Räkna ut din kaloriförbrukning varje dag med vår smarta kalorikalkyltor här.

Dela med dina vänner