Av: Sanna Westin
PT - Skribent - 26 år

Magens bästa vän

Fibrer - den suveräna utfyllnaden!

Har du hört talas om att det är nyttigt med en fiberrik kost? Förmodligen. Alla vet att det är nyttigt, men få vet varför.  I den här artikeln ger Sanna dig all nödvändig kunskap och förklarar varför fibrer kan hjälpa dig att bränna fett, gå ner i vikt eller bara komma i lite bättre form. 

”Varför ska jag äta fibrer?”

fiberSäkert har du hört att det är nyttigt med en fiberrik kost. Och vill du gå ner i vikt är det viktigt med att äta rätt mängd fiber dagligen. Fibrer är nämligen ett näringsämne som blir kvar i din magens tarmkanaler efter att de upptagit näringen av din måltid. Och till sist hamnar fibrerna…i toaletten!

Frågan är ju då varför man ska äta fibrer?

Om de ändå blir, så att säga, nedspolade i slutändan. Faktum är att forskare har bevisat en välgrundat samband mellan ett adekvat fiberintag och en hälsosam kroppsvikt. Man skulle kunna uttrycka det som att de som äter gott om fiber, är de som väger närmsta sin idealvikt.

Fiber = lite kalorier, stor mättnadskänsla!

En viktig orsak till varför du bör äta mycket fiber är att de tar plats från andra näringsämnen. Vilket är en helt suverän egenskap om du vill gå ner i vikt. Fiber håller dig alltså mätt – utan att påverka kaloriintaget/energiinnehållet i din föda.

Fiberrika måltider blir på så vis per automatik kalorisnåla samtidigt som de mättar bra. Fiber är därför lite som att äta ingenting, bli nyttigt mätt på ingenting, och som en följd gå ner i vikt.

Fiber – ökar fettförbränning, stabiliserar blodsockret!

En annan god konsekvens av att äta fiber är att flera sorter sänker ditt GI-värde och balanserar ditt blodsocker. Samtidigt som mat med högt fiberinnehåll mättar bättre skapar de också förutsättningar för en stabil insulinutsöndring – och därmed också en mer effektiv fettförbränning.

Fiber är magens vän

Fiber är också ett positivt bränsle för de goda bakterierna i din mage och tarm. Får dessa fibrer mår de bra och växer, vilket resulterar i en mer hälsosam och stabil mage samt starkare immunförsvar. Vilket sin tur skapar goda förutsättningar för ett friskare och mer hälsosamt liv.

Dela med dina vänner