Bryt bantningens onda cirkel

Därför fungerar inte kvällspressens bantningstips

Kvällspressen ger ofta råd och tips om hur du ska gå ner i vikt och bli ett lite snyggare och smärtare människa. Problemet är bara att de flesta råden är rena dyngan. 

Bli smal och snygg utan ansträngning…yeah right!

lopsedelOm du inte levt under en sten de senaste hundra åren har du knappast kunnat undvika kvällstidningarnas ”expertis” inom viktminskning. Löpsedlar som ”Gå ner i vikt snabbt och enkelt med nya mirakeldieten” eller ”bli smal och snygg på två veckor med nya supermetoden” är numera ett stående inslag i vårt sociala rum. Framförallt under nyhetstorkan.

En följdfråga blir förstås VARFÖR kvällspressen skriver om sånt?

Och det enkla svaret är att alla tips, råd och rön som har med viktminskning säljer som glass i solsken. Så fort det står något om snabb viktminskning i kombination med en ny ”expertlösning” så köper vi tidningar som aldrig förr.

Det ligger i den mänskliga naturen att söka lösningar enligt minsta motståndets lag. Men när det gäller din kropp och hälsa så duger inte detta. Åtminstone inte om du menar allvar med att göra en förändring.

Så – hur fungerar då en så kallad ”SuperSnabbDiet?”

Alla snabbdieter har gemensamma nämnare. Du kommer sannolikt att gå ner i vikt snabbt till att börja med, kanske till och med rasa i vikt, vilket betyder att endast en liten relativt andel av den förlorade vikten består av fett. Den största procenten som du förlorar kommer att bestå av vätska och muskler. Men vad händer sedan?

Jo, din kropp kommer att kompensera den dramatiska förändring genom att göra allt för att sänka grundomsättningen, det vill säga den naturliga förbränningen i din kropp.

Rent konkret betyder detta att när du är ”klar” med din treveckors, superduberdiet, så har du sabbat kroppens fettförbränning och du kommer att förbränna mindre kalorier i ditt naturliga tillstånd. Vilket sannolikt leder till att du kommer gå upp i vikt, oftast mer än innan du påbörjade dieten.

Idiotbantning = mångmiljardindustri

Detta slags idiotbantning och dumheter föder idag en mångmiljardinddustri världen över. Behöver jag säga att du inte ska gå ner i vikt på det här sättet? Nej, det finns egentligen bara en sak att göra om du verkligen menar allvar med att gå ner i vikt snabbt och sedan behålla denna vikt i det långa loppet. Och det är att slänga alla dessa snabbdieter åt helsefyr och göra en grundläggande förändring i denna vanor.

Vad detta innebär är individuellt, och du måste skapa en väg som passar din personlighet och dina omständigheter. Kanske måste du börja motionera ett par gånger i veckan, dra ner på socker och snabba kolhydrater; kanske måste du äta mer proteiner och skaffa dig en bättre kondition; kanske räcker det med att göra vissa småjusteringar för att du ska gå ner i vikt snabbt.

Men, vad du än gör, gå inte på veckopressens och kvällstidningarnas superdieter som gör din smal snabbt. De fungerar inte på sikt och kommer aldrig att göra det.

Dela med dina vänner
Måste du utesluta allt fett ur matlagningen för att tappa vikt? - februari 18, 2015

[…] Det gör dig svagare och sänker automatiskt fettförbränningen, eftersom muskler helst livnär sig på just fett. Ju mindre muskelmassa du får, desto mindre fett gör kroppen av med. Du kan läsa mer om denna onda cirkel i inlägget varför kvällspressens bantningsmetoder inte fungerar. […]

Comments are closed