Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Näringsämnet som alltid är aktuellt 

C-vitamin. Fettets fiende och viktminskningens vän. 

I det här inlägget tittar Martin närmare på C-vitaminen. Och innan du nu gäspar och går vidare till nästa artikel, så kan det vara bra att veta följande. C-vitamin är delaktigt i nästan alla fettreducerande processer i kroppen. 

Sanning eller myt?

Säkert har du hört tjatet om att äta mer c-vitamin. En tag var det allt som näringsexperterna tjatade om. Mer c-vitamin i vår kost skulle frälsa oss från alla sjukdomar. Och även om sanningen är något mer komplex än så, kvarstår det faktum att c-vitamin har en otrolig förmåga att höja vårt välmående och göra det svårt för fettcellerna att få fäste. Faktum är att C-vitamin delat i nästan alla lipolytiska, fettreducerande processer i kroppen.

Ger ny energi

cvitaminTillsammans med järn sätter C-vitamin igång kroppens egen produktion av karnatin, ett protein som transporterar stora mängder fettmolekyler till cellernas små brännkammare (mitokondrierna) för fettförbränning. C-vitaminet aktiverar också spårämnet järn som är drivande för att transportera syre för fettförbränning till framförallt muskercellerna.

Mot bakgrund av detta är det inte så konstigt att många forskare valt att kalla c-vitamin för ”smalvitaminet” eller ”slankhetsvitaminet”. Inte minst för att det påverkar energiutvinningen i cellerna. Rent konkret innebär det att ju mer färsk frukt och färska grönsaker du äter, desto bättre miljö och förutsättningar skapar du för fettförbränning och energiutvinning i din kropp.

C-vitamin för dig som vill gå ner i vikt

Det behövs kanske inte påpekas, men för dig som vill gå ner i vikt snabbt, är det förstås viktigt att du får i dig den rekommenderas mängden C-vitamin varje dag. Och varför inte börja redan vi frukost? Se dock upp med färdigproducerade juicer som innehållet massor av tillsatt socker.

Dessa juicer kan förvisso ge dig en bra mängd C-vitamin, men bara på bekostnad av höga insulinnivåer – vilket kostar mer än det smakar. Då är det mycket bättre om du köper en färskpressad juice utan tillsatt socker, eller pressar din egen juice.

Dela med dina vänner
Vilka grönsaker ska man äta? - februari 18, 2015

[…] frukter och grönsaker innehåller mängder av olika slags ämnen som alla är bra för kroppen; vitaminer, spårämnen, […]

Comments are closed