Av: Sanna Westin
PT - Skribent - 26 år

Sanna serverar sanningen 

ÄR DU SLÖ & STILLASITTANDE SÅ ÄR DIN FETTFÖRBRÄNNING BLOCKERAD

Egentligen är det enkelt att komma i form. Det är bara att röra på sig tillräckligt mycket och äta bra mat. I det här inlägget slutar Sanna krångla till det och serverar den enkla sanningen fettförbränning, anlag och viktminskning. 

Din kropp är gjord för rörelse

Vad än du har för åsikter om mat, dieter och motion så kvarstår detta faktum: din kropp är byggd för rörelse.

Om du är ständigt slö och stillasittande kommer din förmåga att bränna fett att reduceras kraftigt. Det är också därför som så många forskare alltid rekommenderar motion som ett slags minst gemensamma nämnare för all kvalitativ viktminskning. Muskulaturen är så att säga ett slags ”sugmotor” som sätter igång förbränningen, och hämtar fram/omsätter triglyceriderna från bukfettet.

Ursäkter för övervikt och sanningen

karlekshandtagNär en människa är överviktig är det inte helt ovanligt med ursäkter. En av de vanligaste är att man har ”anlag för fetma” och ”dålig ämnesomsättning” sen barnsben. Faktum är att båda dessa ursäkter – i de allra flesta fall – är rena lögner.

Att en människa är född med anlag för att bli fet är extremt ovanligt, och står inte alls i proportion till en epidimi av övervikt och fetma som nu breder ut sig över hela vårt moderna samhälle. Att vissa har god ämnesomsättning och andra har dålig beror till 99,9% på en sak: motion. Och kondition.

Aktivitet = effektiv ämnesomsättning

En människa som genom regelbunden träning och kroppslig aktivitet skaffat sig en bra kondition har också skaffat sig en effektiv ämnesomsättning. Medan en överviktig människa som sällan eller aldrig motionerar har skaffat sig raka motsatsen – en kropp där ämnesomsättningen ständigt går på sparlåga.

Det enda att göra vid en sådan situation är att börja motionera och påbörja resan mot en bättre kondition, bättre fettförbränning och mer effektiv ämnesomsättning.

Din kropp anpassar sig efter dåliga vanor

Som vi påpekat i ett tidigare inlägg är kondition en färskvara, något som måste underhållas och skötas om vecka för vecka. Om du slutar träna och struntar i att röra på dig under en längre tid så kommer din kondition successivt att försvinna, liksom din fettförbränning, då din kropp har anpassat sig till dina nya, dåliga vanor.

Glöm myten om grundkonditionen. Något sånt finns inte. Däremot så har en person som en gång i tiden varit ”i form” fördelar i form av kunskap och teknik, samt vetskapen om att det går att komma i form, jämfört med en person som aldrig tränat överhuvudtaget.

Dela med dina vänner