Antioxidanter – kroppens naturliga skyddsämnen

Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Ämnen som förlänger livet och främjar hälsan

Antioxidanter - kroppens naturliga skyddsämnen

I det här inlägget tar vi en närmare titt på kroppens mest flitiga soldater, ständigt i krig mot åldrande och dålig hälsa. Antioxidanter. Något du ska äta mycket av om du vill leva länge med hälsan i behåll. 

Viktiga ämnen för ett långt och hälsosamt liv

Antioxidanter är ett samlingsbegrepp på olika ämnen som har en skyddande effekt mot angrepp av så kallade fria radikaler.

Bland vanliga antioxidanter räknas vitamin C, vitamin E, zink, koppar, selen men också betakaroten, lykopen, lutein (kallas för karotenoider) och flavonoider (finns i ungefär 4000 olika varianter).

Fiende nr 1 = Fria radikaler

Frågan är ju förstås – varför är det bra med antioxidanter och vad är fria radikaler för något?

Om vi börjar med det sistnämnda, så är fria radikaler oxiderande ämnen som kan skada arvsmassan, fleromättade fettsyror i kroppen och enzymer, vilket i sin tur kan leda till cancer, hjärt-kärlsjukdomar samt flera andra åldersrelaterade problem och sjukdomar.

gronsaker

Antioxidanter behövs helt enkelt för att bekämpa dessa fria radikaler och skapa förutsättningar för kroppslig hälsa.

Vilka livsmedel innehåller antioxidanter?

Föga överraskande för alla som har minsta begrepp om hälsosam mat hittar man framförallt antioxidanter i frukt, grönsaker och bär. Men även i nötter, frön och diverse fullkornsprodukter.

Bästa sättet att ge din kropp en adekvat mängd antioxidanter varje dag är sålunda att äta mycket färgprunkande frukter, grönsaker och bär.

Ska ätas varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter minst två frukter varje dag samt tre portioner grönsaker. Samtidigt som vi varierar och kompletterar med nötter, frön och kvalitativa fullkornsprodukter.

Vikten av att förse kroppen med antioxidanter kan inte underskattas. Men som med allt som ska hålla på lång sikt – och som ska fungera i vardagen – bör du vinnlägga dig om att hitta livsmedel med antioxidanter som du tycker om, och verkligen vill äta varje dag.

Dela med dina vänner
Vilka grönsaker ska man äta? - juni 4, 2014

[…] Många undrar vilken som är den nyttigaste frukten eller grönsaken, men det går inte att säga eftersom frukter och grönsaker innehåller mängder av olika slags ämnen som alla är bra för kroppen; vitaminer, spårämnen, antioxidanter. […]

Måste du utesluta allt fett ur matlagningen för att tappa vikt? - februari 18, 2015

[…] i kroppens övriga ämnesomsättning, där produktion av hormoner, cellmembran och många livsviktiga antioxidanter […]

Comments are closed