Av: Martin Axelsson
PT - Skribent

Bränna fett dygnet runt 

Vad innebär det egentligen "att ha en bra ämnesomsättning"?

"Hon kan äta vad som helst, för hon har en bra ämnesomsättning..." Hört den förut? Men vad innebär det att ha en bra ämnesomsättning? Och hur kan du själv påverka din egen förmåga att bränna kalorier i snabbare takt? Martin reder ut begreppen. 

Ett ord för hur snabbt din kropp byter ämnen

metabolismÄmnesomsättning, även kallat för metabolism, är egentligen ett annat ord för hur kroppens celler byter ämnen med omgivningen.

Det finns två olika scenarier i denna process: antingen sugs eller pumpas näringen in i plasman, där den sen i sin tur förbrukas på olika sätt.

De avfalls-och restprodukter som bildas under denna process utsöndras sedan genom cellernas membran.

De ämnen som ingår som beståndsdelar i cellen kommer därefter, förr eller senare, in i ämnesomsättningen själva, fördelas och bryts ned. Och förbränns sedan eller återanvänds i kroppen.

Vad innebär ”en bra ämnesomsättning”?

Hos människan så transporterar blodet de olika näringsämnena, såsom proteiner, fett, kolhydrater, mineraler etc, från matspjälkningskanalen och syret från lungorna, ut till kroppens olika vävnader. På samma gång tar blodet också upp förbränningsprodukter och vidarebefodrar dessa till specifika organ som tar hand om dem och avlägsnar dem.

En bra ämnesomsättning är i vardagligt tal en person som kan konsumera energiintensiv mat i stora mängder – och förbränna alltsammans på kort tid. Din egen personliga ämnesomsättning styrs till stor del av två saker: mängden muskler och din kondition.

Ju bättre kondition och syreupptagningsförmåga du har, desto snabbare kan ditt blod syresätta och ”få igång” metabolismen. Muskler kräver mycket energi och är sålunda ett slags källa till hög ämnesomsättning.

Med andra ord är en bra ämnesomsättning inget du föds med och har för alltid. Tvärtom är det en färskvara som måste underhållas av bra matvanor och motion.

Ämnesomsättning och fettförbränning

Många förknippar ämnesomsättning med fettförbränning, vilket är ungefär två sidor av samma mynt. Vill du vet lite mer om hur du får igång din förmåga att bränna fett och gå ner i vikt, rekommenderar vi att du tar en titt på följande sida om fettförbränning.

Dela med dina vänner